Tips

Tips till dig som vill testa historiska recept

Törs du prova något av recepten här i samlingarna? Jätteroligt! Här kommer några goda råd:

  • Att prova ett historiskt recept är ett experiment som kan ta tid, det är inte alltid det lyckas på första försöket! Ibland kan man behöva göra om det flera gånger och skruva på proportioner, arbetsmoment, gräddningstider och temperaturer. En bra idé kan därför vara att börja med att göra ½ sats eller t.o.m. ¼ sats när det går.
  • De äldsta recepten innehåller ålderdomliga måttenheter, så du måste börja med att räkna om dem till moderna mått. De vanligaste måtten finns här nedan.
  • En vanlig symbol i gamla recept är den lilla krumeluren .
    Den betyder ett skålpund, 425 gram.
  • Använd sunt förnuft och följ dagens hälsorekommendationer. Vissa historiska kakrecept kan exempelvis innehålla stora mängder bittermandel, vilket är giftigt. Dem får man byta ut mot vanlig sötmandel och endast några få bittermandlar för smakens skull. Var också försiktig med att använda vissa äldre köksredskap och kärl, framför allt kopparkärl med skadad förtenning och keramik med blyglasyr.
  • Följ inte receptens mängder alltför slaviskt, ibland kan man behöva anpassa dem lite eftersom våra moderna ingredienser har andra egenskaper än de hade tidigare. Exempelvis kan man behöva ta lite mer vetemjöl än vad som anges i recepten när man använder modernt mjöl.
  • Recept som skrivits ner för egen användning kan ofta vara mycket kortfattade. Ibland har man bara noterat ingredienser och mått som stöd för minnet, utan någon beskrivning av arbetsmomenten. Ett tips är då att leta efter liknande recept i samtida tryckta kokböcker, där kan man få reda på hur man brukade göra.
  • I vissa äldre receptböcker finns också recept på mediciner och hälsokurer. Dessa rekommenderas inte.
  • I undantagsfall kan bakverk och rätter som finns här på sidan ha namn som vi idag uppfattar som fördomsfulla eller olämpliga, men som med dåtidens språkbruk var fullt normala. Jag har valt att inte censurera bort dessa, men om man vill nylansera ett sådant recept kan man gärna hitta på ett nytt namn.

Några vanliga mått i gamla recept

  • 1 skålpund = 425 gram
  • 1 lod = 13,3 gram
  • 1 ort = 4,25 gram
  • 1 kanna = 2,6 liter
  • 1 kvarter = 0, 33 liter
  • 1 jungfru = 0,82 deciliter
  • 1 tekopp (tkp) = 2,5 deciliter
  • 1 kaffekopp (kkp) = 1,5 deciliter

Ugnsvärme

En vanlig tolkning av ugnsvärmen i gamla recept är:

  • Stark ugnsvärme = 250 grader
  • Medelstark ugnsvärme = 175-225 grader
  • Svag ugnsvärme 125-150 grader